Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВКогато говорим за имунната система, не

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВКогато говорим за имунната система, не
Коментари Харесай

Проф. Наумова: Всяка хранителна добавка, взета безразборно, без да се знае дали има нужда от нея, е по-скоро вредна

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Когато приказваме за имунната система, не би трябвало да се сещаме единствено тогава, когато имаме проблем или има пандемия, каквато е в този момент. А би трябвало да мислим за личното си здраве и за имунната си система през целия наш умишлен живот. Както си вършим кръвна картина, по този начин би трябвало да си вършим и проучване на имунитета, с цел да сме наясно какво е положението ни в другите интервали на нашия живот, защото то се трансформира. Разбира се, има разнообразни белези към търсене на помощ. Когато изкарваме леко инфекциите за сезона без това да продължава дълго време, без да има потребност от вървене в болница, без да има затруднение, без да има потребност от съществени спомагателни лекарства, значи ние сме с една относително добра имунна система, която няма потребност да бъде подкрепяна. Имунната система по принцип е заложена в нашия организъм да се  бори с всичко заобикалящо, което може да ни навреди.

Това разяснява в ефира на бТВ проф. Елисавета Наумова.

Тази битка на имунната система е неаната съществена задача, тъй че би трябвало да се бори с вирусите, бактериите и инфекциите. Не бива да се стига и до другата прекаленост, тъй че тя да забочне да се бори единствено със себе си и да получим автоимунни болести, уточни професорът. 

Така наречените имуномодулатори са доста малцина. Те обаче би трябвало да се ползват единствено от експерти и единствено когато има недостиг в някое от звената на имунната система. Всяка хранителна добавка, която е взета безсистемно, без да се знае, дали има потребност от нея, е по-скоро нездравословна, уточни тя.

Моят зов е да не се взимат хранителни добваки и имуномодулатори, в случай че предвариштелно не се знае дали организма има фактически потребност от това. По-добре е нищо да не се взема, в сравнение с да се направи някакъв проблем, уточни професорът.

Страхът и суматохата могат да обиден в отрицателен плаан имунната система. Стресът и депресията е потвърдено, че намаляват имунния отговор на организма, уточни тя. Но за какво се стресират хората? - тъй като не познават казуса, тъй като не знаят какво да вършат, в случай че нещо им се случи. Т.е. хората би трябвало да имат успокоение и да знаят какво да вършат в другите сюжет, уточни професорът. 

Колективен имунитет е когато огромна част от популацията се е ваксинирало против дадена болест. Ако става въпрос за преболедуване на огромна част от хората от дадена зараза, няма доказателства, че тока се основава този вид групов имунитет, изясни Наумова. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР